Koffie in een monumentaal daglicht

_DS17240.jpg

Catalogue

01 oktober 2012

TASTZIN

Om de geur van koffie was het ook de beeldhouwer en kunstenaar Kim De Ruysscher te doen. De Ruysscher houdt zich in zijn werk bezig met alledaagse beelden en objecten, en zet deze (veelal op specifieke locaties) in onverwachte materialen om. Hierdoor ontstaat een eigenaardige dissonantie tussen dat wat je ziet en wat je verwacht vanuit je associatie met datzelfde beeld. Zijn idee om op deze manier ook eens met koffie te werken sloot nauw aan bij de voorstellingen van het bedrijf Miko Coffee, die op zoek waren naar een nieuwe, verrassende blik op dit alledaagse product. Omdat Kim vertrekt vanuit de genius loci van de plek waar het werk ontstaat, begon het project bij Miko Coffee met een intensieve uiteenzetting naar een locatie die als inspiratie én tentoonstellingsplek kon dienen. Het was immers een belangrijk gegeven voor zowel Miko als de kunstenaar dat het werk toegankelijk zou zijn voor een ruimer publiek. Na een lange zoektocht viel het oog op een oude loods langs het spoor, vlak achter het station van Turnhout.

Geïnspireerd door de patina van deze voormalige werkplaats en het product ‘koffie’, dat De Ruysscher als materiaal al langer fascineert, groeide het idee voor monumentale sculpturen in de vorm van moeren en bouten. De sterk vergrote objecten ontstonden in het atelier in Den Haag, maar werden in situ afgewerkt door de objecten te bekleden met een restproduct uit de koffieproductie dat de sculpturen een roestig uiterlijk gaf en de hele ruimte intensief naar koffie deed ruiken. Deze vertrouwde, huiselijke geur zorgde in combinatie met de locatie en de sculpturen voor een sterk vervreemdend effect. Voor Miko Coffee nam bij de samenwerking met Kim Ruysscher de communicatie met het eigen personeel en het bredere publiek een centrale rol in. Oorspronkelijk ontstond zelfs het idee om personeel van Miko Coffee bij het afwerkingsproces te betrekken. Voor deze nauwkeurige en arbeidintensieve procedure zou de kunstenaar deze medewerkers echter speciaal moeten instrueren en voor een langere periode kunnen inzetten. Helaas bleek dit logistiek niet haalbaar. De tentoonstelling in de loods was van tijdelijke aard. Een aangepaste versie van het werk zal in de inkomhal van het bedrijf komen te staan, waardoor dit project ook op lange termijn in de ruimtes van Miko zal resoneren en geuren.

Over Kim De Ruysscher

Kim De Ruysscher (Wilrijk, 1973) maakt sculpturen en in situ installaties. Hij studeerde schilderkunst aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst te Gent en specialiseerde zich vervolgens in het beeldouwen (met marmer) in de Academia di Belle Arte en het Intituto Professionale Industria e Artigianato Tacca (beide in Carrara, Italië). In zijn oeuvre nemen techniek en metier een belangrijke plaats in. Kim legt in zijn beeldend werk meerdere malen verbindingen tussen gebruiksvoorwerpen die we kennen uit ons dagelijks leven, emoties of gevoelens. De laatste jaren transformeert hij deze ideeën in de vorm van beeldhouwwerken die er zeer realistisch uit zien terwijl ze in werkelijkheid zowel van techniek als materiaalkeuze sterk afwijken van hun origine. Een groot deel van Kim zijn werk bestaat uit sculpturen met klassieke materialen: marmer, kalksteen, zandsteen. De Ruysscher exposeerde zijn werk in o.a. België, Finland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Nederland en Turkije. In het afgelopen jaar was zijn werk te zien tijdens Sleeping Beauties in Kasteel van Gaasbeek, Re: Rotterdam, RAW Art Fair Rotterdam, Bozar in Palais des Beaux-arts in Brussel, Art Fort/Fort Art in Antwerpen en gaf Kim naast meerdere groeps expo’s een solo tentoonstelling bij Galerie Brandt in Amsterdam.