Kim De Ruysscher maakt alledaagse dingen bijzonder

Kim De Ruysscher - Haags Nieuwsblad  2010.jpg

Haags Nieuwsblad

11 juni 2010

Kim De Ruysscher maakt alledaagse dingen bijzonder
Beelden Haagse Belg op het Lange Voorhout

Naast Manolo Valdes zijn er ook werken te zien van de Belgische beeldhouwer Kim De Ruysscher. Kim woont en werkt in Nederland. We spraken met hem in zijn Haagse atelier.

Door Ine van den Boer

Bovenaan de trap in zijn atelier  waar Kim ons rondleidt, staan een zwarte leren tas, een witte damestas en een grijze stoffen rugzak op de grond.  Heeft iemand ze vergeten en worden ze straks opgehaald? Bij aanraking blijken de tassen te zijn gemakt van natuursteen. Ook een slaapzak, twee hoofdkussen, een we-rol, ja zelfs een afgebroken stuk piepschuim lijken achteloos in de ruimte te zijn achtergelaten. Maar het stukje piepschuim blijkt niet te tillen. Alle voorwerpen zijn vervaardigd uit marmer of zandsteen. Ik geloof het pas als ik ze aanraak, zo levensecht.

Slaapzak
Kim De Ruysscher (Wilrijk, 1973) maakt alledaagse voorwerpen. Maar hij maakt ze op een manier en met een vakmanschap, dat refereert aan de klassieke oudheid. “Ik wil laten zien, hoe banale voorwerpen toch erg veelzeggend kunnen zijn en een eigen verhaal hebben”, zegt bij de slaapzak, waarvan het lijkt of iemand er diep in is weggekropen.. “ik vind het belangrijk dat mensen aandacht geven aan de slaap en nadenken over de rust die daarvan uitgaat. Daarnaast kan een slaapzak ook iets anders verbeelden, zoals reizen en zwerven. “Iedereen kan er zijn eigen gedachten bij hebben. Waar het omgaat is erover nadenken, bewustwording, verdieping. Daar wil ik toe aanzetten”.

Toeval toelaten
Kim maakt al zijn werk in natuursteen zelf. “Tijdens het werken laat ik het toeval toe”, legt hij uit. “Dat kan leiden tot afwijkingen, soms miniem, soms extreem, van het oorspronkelijke concept. Die vrijheid hek ik absoluut nodig, daarom maak ik alles zelf.”
Zijn inspiratie vindt Kim in de wereld om zich heen. De verlaten tafel, die achterbleef in zijn Italiaanse huis als de vrienden waren vertrokken en waar de herinneringen aan de feestavond in de plooien van het tafelkleed zijn verwerkt. Of zijn vader, die telkens als bij thuiskwam na het werk eventjes op de bank een dutje deed. Kim portretteerde hem als een rustende man, waarin meerdere mensen zich kunnen herkennen. De beide beelden die buiten zijn alterlier aan de Laakhaven staan te wachten op transport zullen straks te zien zijn op Den Haag sculptuur. Het thema  ‘rust’: de slaapzak, de slapende man, de verlaten tafel, de hoofdkussens,  een mijmerende vrouw die als het ware is gesplitst in ‘zijn’ en ‘niet-zijn’: ze stalen alle het recht op rust uit, dat Kim wil verbeelden.

Michelangelo
Sinds vier jaar woont en werkt Kim De Ruysscher in Den Haag , na tien jaar in Italië te hebben doorgebracht in de marmergroeven van Carrara. Op dezelfde plekken als waar destijds Michelangelo en Sanmartino hun grondstoffen haalden, ging hij mee op ontginning en leerde er de fundamentele eigenschappen van geologie. Zij passie en waardering voor het vakmanschap werden verder gevoed tijdens zijn  studie in de ambachtelijk atelier van Academia di Belle Arte en de Scuola del Marmo. Nog altijd haalt hij zelf zijn brokken marmer uit Italië, omdat hij zelf de ‘levende’ steen wil voelen. “Dat kan een ander niet voor me doen.”
Wie straks tussen zijn beelden over het Lange Voorhout loopt, zal verrast zijn door het contrast tussen de lichte glazen vitrines en de tonnen wegende sculpturen.