Hout van steen

Make it yourself: Magic (20x25x16cm) Make it yourself: Magic (20x25x16cm)

NRC Handelsblad

07 maart 2012

Hout van steen

Kim De Ruysscher: Make it yourself T/m 1 april in Galerie Brandt, Prinsengracht 799, Amsterdam.

De titel Make it yourself doet misschien anders vermoeden, maar het is niet de bedoeling dat je werkelijk zelf aan de slag gaat met de tubes verf, de tekenaarsbenodigdheden en het pak klei die uitgestald staan op de expositie van Kim De Ruysscher in de Amsterdamse galerie Brandt.

Daarvoor heeft het de Belgische kunstenaar te veel werk gekost om de objecten precies zo te krijgen. En zou hij het toch toestaan dan werd het überhaupt wat lastig. Want de Ready-mades lijken levensecht, maar zijn het niet. Alles wat De Ruysscher maakt is gebeiteld en gepolijst uit natuursteen.

Met dat oeroude materiaal verbeeldt hij alledaagse voorwerpen die zelf weer de basis vormen voor verder gebruik. Dat doet hij met humor door bijvoorbeeld op de verschillende kleuren stenen verftubes 'acrylic paint' te schrijven met acrylverf. Of door van chique marmer juist simpele kartonnen doosjes te houwen en van broos zandsteen een stalen treinrails.

Het werk kenmerkt zich vooral door geraffineerd vakmanschap. ln het zogenaamde plastic waarin de zogenaamde schilderdoeken zijn verpakt heeft De Ruysscher in de hoekjes kleine rimpelingen aangebracht. En de deksel van een kartonnen doos lijkt open te willen door een gebeeldhouwde groef maar wordt tegengehouden door ducktape (geschuurd reliëf).

Het meesterwerk ligt op de grond.

Een groot blok steen op een houten pallet die recht uit de groeve lijkt te komen, maar waar de beeldhouwer in werkelijkheid maanden aan werkte. De sculptuur is namelijk gemaakt uit één stuk steen, maar door er aan de onderkant een 'pallet' uit te hakken en dat gedeelte anders te schuren dan de rest zijn het net witgeschilderde planken.

Ook als je weet dat alles op de expositie van steen is, willen je zintuigen het niet geloven. Raak je de 'houten balk' (inclusief nerven en jaarringen) zachtjes aan dan gaat er een lichte siddering door je heen. Want in plaats van splinters hout, voel je glad kalksteen. De verbeelding gaat met de toeschouwer aan de haal, is sterker dan zijn ratio. En dan valt de titel van de tentoonstelling toch nog op zijn plaats: niets is wat het lijkt, dus maak er dan zelf maar wat van.

Adinda Akkermans